Elke winter is er een bronchiolitisepidemie

Bronchiolitis duikt elk jaar in de late herfst en winter op, met drukke tijden voor de spoedeisende hulp en de gezondheidszorg tot gevolg. Deze ademhalingsziekte is zeer besmettelijk en treft elk jaar meer dan 64 miljoen mensen ter wereld, met 160.000 doden tot gevolg. Het is dan ook beter dan uw kind of zuigeling geen besmetting met dit virus oploopt. Lab-L gaat dieper in op bronchiolitis, de symptomen van deze infectieziekte en manieren om de overdracht van dit virus te vermijden.
Elke winter is er een bronchiolitisepidemie
Wie wird Bronchiolitis übertragen?

Hoe wordt bronchiolitis doorgegeven?

ABronchiolitis is zeer besmettelijk en kan in de herfst en de winter tot epidemieën leiden, zoals momenteel het geval is. Het virus wordt overgedragen door een aerosol. Dat wil zeggen dat bij zieke mensen het virus aanwezig is in onder andere speeksel en slijm. De ziekte wordt wordt via het afgeven van druppeltjes op de volgende manieren doorgegeven:

  • Direct contact:: van de ene persoon op de andere rechtstreeks via bronchiale secreties (speeksel, hoesten, niezen, enz.) of door contact zoals zoenen.
  • Indirect contact: via besmette handen of voorwerpen (fopspenen, luiers, flessen, knuffels, speelgoed, boeken, washandjes, glazen, keukengerei, voedsel, enz.).

Het syncytieel virus is een te duchten virusomdat het zeer resistent is: het overleeft 30 minuten op de huid en tot zeven uur op oppervlakken en textiel. Gebrek aan hygiëne, slecht geventileerde ruimtes en samenwonen met meerdere personen bevorderen de verspreiding van bronchiolitis.

Wat zijn de symptomen van bronchiolitis bij zuigelingen?

Bronchiolitis begint zoals een verkoudheid of een rinofaryngitis: lichte koorts, lopende neus, niezen en soms een droge hoest. Een paar dagen later gaat de zuigeling sneller, vaak moeizaam ademen en wordt de hoest erger. Bij de meeste kinderen kunnen we zelfs een piepende ademhaling horen. Er is sprake van tirage wanneer een kind zijn ademhaling forceert en er een holte onder de ribben verschijnt.
Wat zijn de symptomen van bronchiolitis bij zuigelingen?

De symptomen zijn doorgaans mild en hebben weinig invloed op het gedrag van kinderen. Toch kunnen kinderen minder gaan eten en drinken omdat ze moe zijn en de secreties niet uit de bronchiën kunnen krijgen. Normaal gesproken verdwijnen de ademhalingsproblemen vanzelf binnen enkele dagen.

Sommige kinderen ontwikkelen cyanose, d.w.z. een blauwachtige verkleuring van de huid, apneu, hoge koorts of zelfs een oorontsteking. In zeldzame gevallen leiden deze ademhalingsproblemen tot ademnood, met een ziekenhuisopname tot gevolg. Bijzondere waakzaamheid is geboden voor te vroeg geboren zuigelingen en kinderen met een reeds belast of zwak immuunsysteem.

Hoe voorkomt u bronchiolitis bij zuigelingen?

et zoals bij de COVID-19-pandemie zijn enkele preventieve hygiëne- en afstandsregels noodzakelijk om de overdracht van het virus te voorkomen en het ontstaan van bronchiolitis te vermijden of het risico op recidive te verminderen:

  • Was uw handen (en die van al uw kinderen) regelmatig en systematisch met water en zeep voordat u uw baby aanraakt.
  • Als u of leden van uw gezin verkouden zijn, draagt u best een mondmasker als u voor uw zuigeling zorgt. Een verkoudheid bij een volwassene kan bronchiolitis veroorzaken bij een baby.
  • Neem uw zuigeling niet mee naar zeer drukke of afgesloten ruimtes (openbaar vervoer, winkelcentra, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, enz.). Aangezien het virus zeer besmettelijk is, zorgt contact met besmette personen voor een hoog risico.
  • Kus uw kind niet op het gezicht maar eerder op de nek of andere lichaamsdelen, voorbij bij symptomen van griep.
  • Verlucht regelmatig uw woning en laat het niet te warm worden in de verschillende ruimtes.
  • Rook niet in het bijzijn van uw kind en vermijd dat het wordt blootgesteld aan de rook van een kachel of de damp van een verdamper.
  • Zelfs als ze schoon zijn, mag u de spenen, fopspenen, flessen, theelepels of het eetgerei van de ene zuigeling niet doorgeven aan de andere.
  • Reinig speelgoed, dekbedden, kleding en andere kinderverzorgingsartikelen bij een temperatuur van meer dan 60 °C of desinfecteer ze regelmatig.

Volwassenen en oudere kinderen met dit ademhalingsvirus hebben meestal geen symptomen of zijn alleen verkouden. Het is van belang om de nodige afstandsregels in acht te nemen om de verspreiding van bronchiolitis te voorkomen. We geven hier graag een aantal voorbeelden van

eenvoudige dingen die u kunt doen om uw huis schoon en gezond te houden.
DMS-Dampf von Laurastar:
De DMS-stoom van Laurastar:

de oplossing om uw kinderen tegen de bronchiolitisepidemie te beschermen

Het bronchiolitisvirus kan enkele uren op oppervlaktes overleven. Het schoonmaken van veelgebruikte voorwerpen, vooral als uw baby ze aanraakt, is een van de manieren om infectie te voorkomen en het risico op herbesmetting te verminderen. Virussen kunnen worden gedood door ze op meer dan 60 °C te wassen. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk. Chemische producten kunnen in dat geval een oplossing bieden.

Toch kunnen die producten bepaalde materialen ook beschadigen en zijn ze schadelijk voor de gezondheid, vooral die van jonge kinderen. Het is echter mogelijk om alle voorwerpen in uw woning eenvoudig en effectief te desinfecteren via de DMS-stoom van Laurastar. Die stoom desinfecteert snel en op natuurlijke wijze alle materialen. Ze past dus perfect in een preventieve aanpak om uw kind te beschermen, met bijzondere aandacht voor alles wat in contact komt met het gezicht of de mond:

  • Vervang en steriliseer regelmatig fopspenen, spenen, flessen en bijtringen (alles wat uw baby in zijn mond stopt) met DMS-stoom. Bij besmetting steriliseert u de bovenstaande producten na elk gebruik.
  • Ontsmet de knuffeldoekjes en knuffels van uw baby zo vaak mogelijk met DMS-stoom. Uw kind neemt ze overal mee naartoe en stopt ze in zijn mond waardoor ze het virus makkelijk kunnen overdragen.
  • Bij thuiskomst gebruikt u de DMS-stoom om alle mogelijk besmette spullen van uw baby te desinfecteren: kinderwagen, handschoenen, muts, sjaal, enz.
  • Was lakens en handdoeken wekelijks en reinig ze met de DMS-stoom van Laurastar.

DMS-stoom is een technologie die in alle

Hoe maak ik een babyflesje schoon? Moeten spenen van baby’s gesteriliseerd worden?
De DMS-stoom van Laurastar: de oplossing om uw kinderen tegen de bronchiolitisepidemie te beschermen
De DMS-stoom van Laurastar: de oplossing om uw kinderen tegen de bronchiolitisepidemie te beschermen
De hygiënische stomers IZZI

Om het risico op bronchiolitis te verkleinen, is het ook belangrijk om grotere oppervlakken zoals de kinderwagen, de luiertas, het aankleedkussen, de matras, de kinderlakens, de bank of speelmat te desinfecteren. De IZZI hogedrukstomer is hiervoor uitermate geschikt. Dit krachtige, betrouwbare en ergonomische apparaat verwijdert voor >99,999% bacteriën, virussen en schimmels en voor 100% mijten, bedwantsen (eitjes en volwassen wantsen), motten, luizen en neten. Het is perfect om uw woning te reinigen en grote oppervlakken snel te desinfecteren.

Ontdek IZZI