Sluiten
Bekijk meer

Waarom kiezen voor een Laurastar-strijkplank?

Van de perfect stevige, stabiele strijkplank tot de lichtere, meer wendbare strijkplank, het Laurastar-assortiment voldoet aan al uw verwachtingen en onderscheidt zich door de perfecte combinatie van krachtige prestaties en elegante designs. Bij de ontwerpbenadering van onze strijkplanken zijn we uitgegaan van de volgende criteria:

  • Comfort
  • Zorgvuldig aangebrachte afwerkingen
  • Een elegant en eigentijds design
  • Ergonomie (strijkplank, strijkijzerhouder)
  • Veelzijdig toepasbaar op strijkijzers en stoomcentrales
  • Een veilig vergrendelsysteem
  • Kwaliteitsvolle hoezen
  • 100% katoenen samenstelling
  • Wendbaarheid en gebruiksgemak

De unieke expertise van Laurastar, dé specialist op het gebied van hoogwaardige strijksystemen, heeft geleid tot de ontwikkeling van alsmaar eenvoudiger te hanteren oplossingen tegen uitzonderlijke prestaties. Bij het ontwerp en de vervaardiging van elk product wordt een lange levensduur nagestreefd, met als doel geprogrammeerde veroudering tegen te gaan. Want het leven is nooit te mooi.

Hoe de juiste strijkplank kiezen?

Bij de keuze van de juiste strijkplank dient u met verschillende factoren rekening te houden. Wij hebben hier een aantal keuzebepalende factoren voor u op een rijtje gezet.

  1. Heeft u een standaard strijkijzer of een stoomcentrale?
  2. In functie van het toestel waarover u beschikt, zij het een standaard strijkijzer of een stoomcentrale, dient u vooral te letten op de grootte van de strijkijzerhouder evenals de stabiliteit en stevigheid van de strijkplank. Voorwaarde is dan ook dat het strijkijzer of de stoomcentrale er veilig op kan worden geplaatst zonder dat u ook maar enig risico loopt op verwondingen of brandwonden.

  3. Maakt u een beetje, veel, intensief of helemaal geen gebruik van stoom?
  4. Gaat uw voorkeur uit naar het gebruik van een stoomstrijkijzer, stoomcentrale, en krachtige stoom tijdens de strijkbeurt? Dan zal dit vooral bepalend zijn voor uw keuze wat de kwaliteit van uw strijkplank of strijkplankhoes betreft. Deze moeten namelijk stoom- en vochtdoorlatend zijn.

  5. Hoeveel bewegingsruimte heeft u tijdens het strijken?
  6. Afgaande op de oppervlakte van de kamer waarin u strijkt, tellen zowel de afmetingen van de strijkplank als het type klap- en vergrendelsysteem mee in uw uiteindelijk keuze. Dit is bepalend voor de eenvoud van installatie, gebruik en opberging ervan.

  7. Welke stof strijkt u het vaakst?
  8. De afmetingen en de vorm van de strijkplank zijn van belang als u doorgaans lakens strijkt (hiervoor hebt u een brede strijkplank nodig), of juist vaker overhemden strijkt (dan is een driehoekig uiteinde ideaal), of eerder grote of kleine kledingstukken strijkt.

  9. Strijkt u dikwijls en grote hoeveelheden, of juist niet?
  10. Welke strijkplank u kiest, is dus niet alleen afhankelijk van hoe dikwijls u strijkt, maar ook van de hoeveelheid aan strijkgoed. Daarnaast is het belangrijk om uit te gaan van het geboden gebruikscomfort, de verstelmogelijkheden van de strijkplank en de bijbehorende accessoires.

    Kortom, de criteria waar u al dan niet rekening mee dient te houden bij het maken van uw keuze, is afhankelijk van het type strijkijzer of stoomcentrale waarover u beschikt. Voorts spelen ook de grootte van de kamer waarin u uw strijkbeurt uitvoert en de ruimte die u heeft om de tafel op te bergen een belangrijke rol. Al dit bepaalt zowel de grootte als het gewicht van het type strijkplank. Vervolgens moet u rekening houden met het type stof dat u doorgaans strijkt, met de kwaliteit van het strijkgoed, de bewegingsvrijheid en het strijkgemak, evenals de regelmaat waarmee u strijkbeurten uitvoert.

De grootte en vorm van de strijkplank

De belangrijkste maatstaf voor de keuze van een strijkplank is de ruimte die de strijkplank biedt en inneemt. Een strijkplank is tussen de 33 en 48 cm breed. Deze wordt gekozen op basis van het type wasgoed dat moet worden gestreken. Breed: perfect voor beddengoed en grote stoffen zoals tafelkleden of lange kledingstukken, omdat ze de vloer niet raken en het strijkijzer grotere strijkbewegingen kan maken. Smal: het is ruimtebesparend en uitermate geschikt voor het strijken van de gebruikelijke, alledaagse kledingstukken. Puntig: het dunne uiteinde is ideaal voor het strijken van overhemden en broeken.

Geperforeerd, de kleine gaatjes laten de stoom door de strijkplank gaan en zorgen zo voor een warmtecirculatie en vochtverdamping tijdens de strijkbeurt. Een slechte stoomdoorlating kan leiden tot condensatie en vlekken op het strijkgoed. Het is daarom belangrijk dat de vrijgekomen stoom goed wordt afgevoerd om te voorkomen dat er condens op de kleding terechtkomt — met vlekken als gevolg — maar ook om te voorkomen dat de strijkplank wordt beschadigd door een teveel aan restvocht. De strijkplanken van Laurastar zijn één voor één ontworpen met het oog op een perfecte stoomafvoer en staan zo garant voor een optimale strijkbeurt.

De samenstelling van de strijkplankhoes

De strijkplankhoes verhoogt het comfort, het design en de technische troeven van de strijkplank. Het is een kwaliteitsproduct dat brandveilig en hittebestendig is. De hoes is zodanig dik vormgegeven dat hij de plooien en groeven van het linnen moeiteloos kan aanspannen en een goede grip op het strijkijzer mogelijk maakt. Deze katoenen strijkhoes is ook stoomdoorlaatbaar. Hij voorkomt dat er condens optreedt en dat er vocht op de kleding zou terechtkomen. Deze hoes is speciaal ontworpen opdat het strijkijzer er soepel overheen kan glijden en het strijken vlotter kan verlopen.

En tot slot speelt ook het design van de strijkhoes een rol in uw keuze qua strijkplank. De Laurastar Comfortboard strijkplankhoezen komen in alle mogelijke designs: kleurrijk, sober, elegant, speels of trendy. Zo kunt u uw strijkplank een unieke uitstraling geven en extra plezier halen uit de strijkbeurt.

De hoogte

Bij de ontwerpbenadering van een strijkplank staat ergonomie centraal. Hiervoor wordt niet alleen uitgegaan van het gebruiksgemak, maar ook van de veiligheid en doelmatigheid van het ontwerp. Zo moet een strijkplank bijvoorbeeld hoog genoeg zijn opdat u uw rug mooi recht kunt houden tijdens de strijkbeurt, en bijgevolg geen enkele vorm van vermoeidheid of pijn in de rug zou kunnen ondervinden. Het is raadzaam een in de hoogte verstelbare strijkplank te kiezen, die tussen de 60 cm en 1 meter in hoogte meet. Op die manier kan de strijkplank aangepast worden aan de lichaamslengte van eenieder, wat vooral handig is als de strijkbeurten verdeeld worden onder meerdere personen. Een goed aantal strijkplanken houden een en dezelfde vaste positie aan. Maar ook zijn er heel wat die in de hoogte verstelbaar zijn. Voor staand strijken geldt een hoogte tussen 90 en 102 cm. Voor zittend strijken is een minimumhoogte van 60 cm vereist. Let vooral op het gebruiksgemak (is de strijkplank in de hoogte aan te passen met een draaiknop of op een andere manier?) en de veiligheid die deze verstelmogelijkheden vooropstellen, zoals het type vergrendelsysteem waarmee u de strijkplank in de gewenste positie kunt plaatsen om te voorkomen dat deze tijdens het strijken niet inklapt of naar beneden komt.

Klap- en vergrendelsystemen

Om het risico op brand- of knelwonden als gevolg van het gebruik van de strijkplank tot een minimum te herleiden, is het absoluut noodzakelijk rekening te houden met het klapsysteem, de manier waarop de hoogte kan worden ingesteld en het beveiligings- en vergrendelsysteem van de te kiezen strijkplank. Ga dus als eerste na over welke type vergrendelsysteem de strijkplank beschikt. Dit systeem zorgt ervoor dat de strijkplank stevig blijft staan en niet onverwachts dichtklapt. En dat geldt ook andersom: eenmaal ingeklapt, moet een veilig klap- en vergrendelsysteem kunnen garanderen dat de strijkplank goed vastzit, zorgeloos verplaatst kan worden en niet kan openklappen. Zo kunt u de strijkplank in alle veiligheid verplaatsen.

Het gewicht van de strijkplank

Het ideale gewicht van een strijkplank wordt bepaald door de balans tussen twee factoren: hij moet voldoende lichtgewicht zijn voor optimaal gebruiksgemak en eenvoudige opberging, maar tegelijkertijd ook zwaar genoeg zijn om de nodige stabiliteit te bieden tijdens het strijken. Hierdoor wordt de kans op ongelukken en rugklachten aanzienlijk verlaagd. Daarom is een gewicht van ongeveer 8 kg voldoende om optimale wendbaarheid, stabiliteit en comfort te garanderen.

De strijkijzersteun

Beschikt u over een strijkijzer of een stoomcentrale? Welke strijkplank u uiteindelijk kiest, zal hiervan afhangen. Voor een strijkijzer heeft u immers een hittebestendige strijkijzerhouder nodig, die hem veilig op zijn plaats houdt zonder dat u ook maar enig risico loopt op verwondingen of brandwonden. Als alternatief voor de strijkijzerhouder is er de isolatiemat, die het mogelijk maakt het nog hete strijkijzer op elke willekeurige plaats neer te zetten.

Een stoomcentrale heeft daarentegen geen strijkijzerhouder nodig, aangezien deze meestal in het toestel zelf is ingebouwd. Wel heeft hij een ruimer, stevig en stabiel oppervlak nodig dat zijn zwaardere gewicht en grotere formaat optimaal kan ondersteunen en om te vermijden dat hij eventueel zou kunnen omvallen. Doorgaans beschikt de strijkijzersteun of de stoomcentrale ook over een klapsysteem met oog op een eenvoudige opberging.

Opbergopties en accessoires

Strijkplanken kunnen met allerlei vernuftige accessoires worden uitgerust om de strijkbeurt en de verzorging van uw kleding aangenamer en eenvoudiger te laten verlopen. Zo is een kleerhanger echt nuttig voor het ophangen en verticaal gladstrijken van een overhemd. Bepaalde strijkplanken, met name de Laurastar Prestigeboard, zijn voorzien van een plankje of mandje; handig om de reeds gestreken kleren apart te kunnen zetten tijdens de strijkbeurt. En dan is er ook nog de ‘Jeannette’-mouwplank, een accessoire waarmee u moeiteloos alle kreuken uit de mouwen van uw overhemden krijgt. Trek de mouw eroverheen, span de stof aan en strijk alle kreuken glad. Dankzij de uitklapbare onderdelen, kunt u het overhemd in zijn geheel eroverheen trekken en strijken. Dit accessoire is ideaal voor het strijken van overhemden, maar ook van alle kledingstukken met mouwen. Verder is er nog de draadgeleider, die de stoomkabel soepel leidt en voor de ideale draadspanning zorgt, zodat u gemakkelijk en comfortabel kunt strijken.

Een strijkplank met of zonder poten en wieltjes

De meeste strijkplanken zijn uitgerust met poten en niet met wieltjes. Ingebouwde wieltjes verhogen echter wel de manoeuvreerbaarheid van de strijkplank. Het is daarom zeker een goed idee om een strijkplank met wieltjes te hebben, vooral als hij groot of zwaar is. Op die manier kunt u de strijkplank makkelijk verplaatsen.

En dan zijn er nog die strijkplanken zonder poten, ook wel ministrijkplank genoemd, waartoe de Laurastar XS Board behoort. Deze kan in zijn geheel moeiteloos op een stabiele tafel of een vaste steunvoet staan. Een groot voordeel is dat hij snel en gemakkelijk geïnstalleerd en opgeborgen kan worden, hetzij achter een deur, onder het meubilair, in een kast of zelfs in een valies. Het leent zich perfect voor snelle tussentijdse strijkbeurten.

Een strijkplank kiezen in functie van uw strijkijzer

Kortom, u doet er goed aan door even stil te staan bij hetvolgende: over welk type strijkijzer beschikt u: een standaard strijkijzer, een stoomstrijkijzer, een stoomcnetrale? In het geval van een stoomcentrale: aan welk gewicht en met welke afmetingen kan deze veilig op de strijkplank blijven staan? In het geval van strijkijzers is een compacte en solide basis van groot belang: een stevige strijkijzersteun, een hittebestendige siliconen ‘parkeerzone‘ op de strijkplank zelf, of een isolerend matje.

Wat zijn de verschillende soorten strijkplanken?

De keuze voor een bepaald soort strijkplank is ingegeven door de specifieke zorg en aandacht die mensen besteden aan de verzorging van hun kleding. Ook al is het verschil tussen strijkplanken niet direct duidelijk, is het bijzonder nuttig om inzicht te krijgen in de onderlinge verschillende technische kenmerken en functies.

Zo kunnen we in eerste instantie de standaard strijkplanken onderscheiden: deze zijn eenvoudig te hanteren en geschikt voor alle soorten strijkijzers. Meestal gaat het hier om een metalen structuur met een geperforeerd tafelblad. Deze lichte en gemakkelijk hanteerbare strijkplanken gaan goed samen met zowel strijkijzers als stoomcentrales. Bovendien bestaan er versies die verticaal kunnen worden opgeborgen om ruimte te besparen. De houten strijkplank is stabieler en iets zwaarder, maar ook comfortabeler in gebruik. Hij is gemakkelijk te installeren en staat mooi in elke willekeurige ruimte zonder dat u hem hoeft te verplaatsen. Tot slot neemt de ministrijkplank een pak minder ruimte in beslag: hij is kleiner en flexibeler en kan overal worden gebruikt.

En dan zijn er de innovatieve, meer geavanceerde strijkplanken, die uitgerust zijn met een hogedrukstoomcentrale of die aangeboden worden als echte professionele strijksystemen. Een actieve strijkplank is dan weer uitgerust met een geïntegreerd ventilatiesysteem, of dat nu een opblaassysteem is (om de stof weer voller te maken, kreuken te voorkomen en het strijken te vergemakkelijken), een zuigsysteem (om de stof tegen de strijkplank aan te spannen, om hardnekkige kreun aan te pakken en om de stoom nog beter in de stof te laten binnendringen), of soms zelfs een verwarmingssysteem (om uw strijkgoed te drogen).

Waarom kiezen voor een strijkplank van kwaliteit?

Er gaat niets boven een strijkplank van goede kwaliteit, vooral als u van kreukvrij wasgoed houdt! Een strijkplank is zoveel meer dan alleen maar een oogstrelend toestel: hij kan niet ontbreken in huis. Hij is uitgerust met een plank, die speciaal ontworpen is opdat uw strijkgoed er perfect plat op kan liggen: klaar om gestreken te worden en vervolgens gemakkelijk opgevouwen kunnen worden. Kenmerkend is dat de strijkplank zowel stoom laat circuleren en tegelijkertijd het vocht afdrijft. Over het oppervlak kunt u het strijkijzer heen en weer bewegen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de strijkplankhoes, die doorgaans van fleece gemaakt is. De verstelbare hoogte van de poten vergemakkelijkt het snel en efficiënt strijken. En aangezien men de strijkplank graag in een handomdraai wil kunnen klaarzetten en opbergen, moet het gemakkelijk in te klappen zijn en in een kast of achter een deur kunnen passen. De wenbaarheid en stabiliteit ervan wordt gemakkelijker gemaakt dankzij weldoordachte designs met afmetingen en een gewicht die op elkaar zijn afgestemd. Een goede strijkplank met het juiste design maakt echt het verschil op dagelijkse basis: hij is niet alleen ergonomisch in gebruik, maar ook tijd- en ruimtebesparend. Wanneer de strijkplank correct in de hoogte kan worden aangepast, ligt ook de kans op mogelijke rugklachten of vermoeidheid aanzienlijk lager. De meest geavanceerde strijkplanken, zoals onze alles-in-één strijksystemen, staan bekend als actieve strijkplanken: hun strijkplanken zijn uitgerust met een geïntegreerd ventilatiesysteem. Met deze strijkplanken voorzien van een opblaas- en zuigsysteem kunt u enorm veel tijd besparen en toch de allerbeste strijkresultaten bekomen. Tot slot zijn er ook de allesomvattende versies: strijksystemen met een hele reeks vernuftige accessoires, zoals een kleerhanger, een strijkijzerhouder aangepast aan uw strijkijzer of stoomcentrale, een extra plankje of de veelgeprezen ‘Jeanette’-mouwplank. Robuuste strijkplanken gaan bovendien langer mee en zijn veiliger in gebruik. Al wat u nu nog hoeft te doen, is onze gids te volgen om de ideale strijkplank voor u te vinden!

Het verschil tussen een ‘Jeannette’-mouwplank en een strijkplank

De ‘Jeannette’ is een strijkaccessoire, geleverd als onderdeel van de strijkplank. In de vorm van een ministrijkplank, speciaal ontworpen om kreuken te halen uit mouwen, kragen en zakken van overhemden, bovenkanten van broeken of kinderkleding en deze perfect glad te strijken. Deze mouwplank is zeer praktisch en heeft zijn nut al bewezen in de tijd van onze grootmoeders. Het maakt een einde aan de hele opgave van het kreukvrij maken van mouwen. Een absolute must-have die u sowieso eens moet uitproberen.