Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit om het interieur van je huis te desinfecteren. We brengen bijna 80% van onze tijd door in afgesloten ruimtes, die steeds beter geïsoleerd zijn. De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft een aanzienlijke invloed op onze gezondheid. Talloze micro-organismen, bacteriën, mijten en pollen zijn aanwezig op oppervlakken, textiel en voorwerpen en het is een flinke uitdaging om deze te vernietigen. Hoewel er heel wat oplossingen zijn om uw leefruimtes te reinigen en te zuiveren, zijn ze niet allemaal even goed. We hebben de meest natuurlijke en doeltreffende methodes voor u op een rijtje gezet.
I.

Open de ramen

Deze oplossing spreekt natuurlijk voor zich. De lucht binnenshuis is doorgaans meer vervuild dan de buitenlucht (tussen de 5 en 7 keer meer vervuild) en daarom is het erg belangrijk om deze te verversen. Door een goede ventilatie kunnen vluchtige organische stoffen (VOS), die zich hebben opgehoopt in de lucht, naar buiten. Door regelmatig teventileren, daalt bovendien de luchtvochtigheid en de temperatuur van de ruimtes, wat de groei van microben en mijten tegengaat. Een paar regels om in de gaten te houden voor een juiste ventilatie:
Homepage article right
    image
 • Zet de ramen elke dag minimaal 15 minuten wijd open, indien mogelijk meerdere keren per dag wanneer u veel tijd thuis doorbrengt. Hoe sterker de luchtstroom, hoe sneller en efficiënter de lucht wordt ververst.
 • Ventileer uw huis het hele jaar door, ook in de winter. In de winter verlucht men doorgaans minder om de warmte binnen te houden, maar dat is een misverstand. Door de ramen enkele minuten te openen, wordt de lucht in huis minder vochtig en gezonder.
 • Zet in de zomer de ramen niet open tijdens de warmste periode van de dag, omdat dit niet erg efficiënt is.
 • Zet liever de ramen open na het knutselen, douchen of koken.
 • Het grote voordeel van deze oplossing is dat het een natuurlijke methode is en dat het maar een paar minuten per dag kost. Maak er een gewoonte van!
Lamarque Article 1
II.

Haal planten in huis

Verf, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers, oplosmiddelen en ga zo maar door: er zijn tal van bronnen van vervuiling in ons huis. Maar het goede nieuws is dat u niet alleen staat in de strijd tegen verontreinigende stoffen. Studies in Frankrijk (Phyt’air) en de Verenigde Staten (NASA Clean Air Study) tonen aan dat planten in staat zijn bepaalde stoffen in de lucht te zuiveren.

Natuurlijk hoeft u uw interieur niet om te toveren tot een oerwoud, maar door te investeren in een paar luchtzuiverende planten, geeft u uw huis niet alleen wat extra decoratie, maar helpt u ook uw gezondheid te bevorderen.
Goed om te weten: de keuze aan kamerplanten is enorm. Sommige planten absorberen verschillende stoffen en andere kunnen bepaalde allergieën veroorzaken. Laat u daarom bij de aankoop van kamerplanten goed adviseren over de verschillende effecten en zorg voor voldoende variatie. Het wordt bovendien aangeraden om geen planten in de slaapkamer te zetten.

III.

Vertrouw op de natuur

Om de groei van bacteriën en microben tegen te gaan, grijpen we vaak naar tal van onderhoudsproducten met chemische bestanddelen. Hoewel ze ogenschijnlijk effectief lijken, kunnen ze schadelijk zijn en allergene, irriterende of zelfs bijtende stoffen bevatten. Er bestaan zelfs bepaalde speciale producten die we niet dagelijks nodig hebben. Zie hieronder enkele natuurlijke alternatieven die hun werking hebben bewezen:
 • Zwarte zeep: ideaal voor het reinigen van vloeren en voor het schoonmaken van oppervlakken en bekleding. Het doet zelfs dienst als vlekkenverwijderaar en insecticide en het ruikt ook nog eens lekker!
 • Citroensap: citrusvruchten zijn uw beste vrienden. Citroen werkt natuurlijk infectiewerend, antiseptisch en antiviraal, het verspreidt een prettige geur en u kunt uw huis er gemakkelijk mee schoonmaken.
 • Appelazijn: deze azijn werkt nog efficiënter dan witte azijn en u kunt het onverdund gebruiken om kleine oppervlakken mee schoon te maken, of verdund met water om uw vloerenermee te boenen. Maakt u zich geen zorgen, de geur trekt snel weg en u kunt het zelfs in de keuken gebruiken.
 • Teatree-olie. Werkt perfect in combinatie met zwarte zeep, als luchtverfrisser, om te desinfecteren en om virussen, schimmels en andere microben te elimineren dankzij de antibacteriële werking.
IV.

De kracht van stoom

Al deze oplossingen zijn simpel en natuurlijk en toch zijn het geduchte wapens in de strijd tegen microben. Ze helpen luchtvervuiling te verminderen en de groei van pathogene micro-organismen in uw woning te voorkomen. Toch zijn bepaalde voorwerpen, zoals matrassen en banken, een broeiplaats van een groot aantal schadelijke bacteriën en het blijft lastig om deze tot in de diepte te desinfecteren zonder ze te beschadigen. Hiervoor bestaan maar twee oplossingen: chemicaliën, die niet zonder schadelijke gevolgen zijn voor de gezondheid, of stoom.

Homepage article right
    image

Laten we de kracht van water niet onderschatten: een onmisbaar onderdeel van het leven, dat in grote mate heeft bijgedragen aan een betere gezondheid van bevolkingsgroepen. In de vorm van stoom kan het bijzonder doeltreffend blijken bij het uitroeien van micro-organismen, mits het perfect wordt toegepast.

In het geval van de DMS-stoom van Laurastar, wordt het water verhit tot 160°C, waarbij het wordt omgezet in 100% gasvormig stoom dat, wanneer het vrijkomt, een uitzonderlijke energie bevat. De DMS-stoom dringt diep door in de vezels, tot in de kleinste holtes van voorwerpen, om deze zo op natuurlijke wijze te desinfecteren en te zuiveren, waarbij tot 99,9999% van alle virussen en bacteriën worden gedood.

IZZI ontdekken