Wat houdt een ‘capsule wardrobe’ precies in? Een garderobe met een beperkt aantal kledingstukken: tijdloze basics die uw elk seizoen aanvult met trendy items. Het doel is om met een kleinere garderobe zo veel mogelijk combinaties te maken en uw eigen stijl te creëren met een harmonieus spel van kleur en vorm: laat u in de lente inspireren door soepele materialen, in de zomer door heldere kleuren, in de herfst door goudtinten en in de winter door heerlijk zachte stoffen. Met een capsule wardrobe leert u te genieten met minder. Met onze handige tips en weetjes kunt u snel en zorgeloos de ultieme capsule garderobe samenstellen. En dankzij dit 3-stappenplan krijgt u het zo voor elkaar.
Stap 1:

Vind uw basisstukken

Het concept van een minimalistische ‘capsule wardrobe' gaat helemaal terug tot de jaren '70 en werd bedacht in het kleine boetiekje ‘Wardrobe’ van Susie Faux in London. Met haar tijdloze kledingcollectie rokken, broeken en jassen, stelde zij dat een capsule bestaat uit een beperkt aantal basics dat perfect aan te vullen is met extra originele stukken. De Amerikaanse ontwerpster Donna Karen bracht de term naar het grote publiek in 1985, toen zij een spraakmakende 'capsule collectie' uitbracht bestaande uit zeven kledingstukken met ‘stadse look’ die u eenvoudig op talloze manieren met elkaar kon combineren.

Het principe is simpel: breng uw garderobe terug tot zo’n 12 basics die de trenditems van dat seizoen zullen vormen. Deze basisstukken kunt u tot in de oneindigheid combineren en perfect aanpassen volgens de specifieke look die u graag wilt creëren: voor op kantoor, tijdens een avondje uit en outfits die u graag draagt in uw vrije tijd. Op zoek naar een last-minute outfit? Hier vindt u een aantal handige tips om nog snel een leuke look samen te stellen.
...
Stap 2:

Hanteer de juiste methode

Enkele tips om uw eigen originele capsule garderobe samen te stellen: maak alvast uw kledingkast leeg! Selecteer en sorteer: leg uw kleren netjes op uw bed en verdeel in verschillende stapels, zodat u al sneller een duidelijk overzicht krijgt. Deel in op basis van gebruik: zoek uit welke kleren u regelmatig draagt — niet de kleren die u graag draagt, maar de kleren die u werkelijk aantrekt! Ontdoe uw kledingkast van al het overbodige: geef de kleren die u niet langer draagt weg. Om uw kledingkast er nóg georganiseerder uit te laten zien, kun u uw hele garderobe indelen op zomer en winter items. Berg uw zomerkleding op — niets fijner dan dat u in de zomer dat fleurige luchtige topje opnieuw ontdekken zult. Deel vervolgens in op soort — jasjes, hemden en truien — en op kleur. Het is even een werkje, maar het scheelt u flink wat tijd in de ochtend. Ga ook even na wat er mogelijk nog ontbreekt in uw garderobe om uw talloze looks compleet te maken.
...
Stap 3:

Accessoires zijn key in uw garderobe

Vul uw kast aan met capsule wardrobe items: klinkt misschien tegenstrijdig, maar mogelijkmist u bijvoorbeeld nog fijne basic tops, trendy jassen, broeken, of net dat fleurige sjaaltje of originele tasje? Noteer de items die u nog mist en haal ze in huis. Ga op zoek naar inspiratie door bijvoorbeeld ook eens rond te snuffelen in tweedehandswinkels: wanneer u kiest voor duurzamere kleding van een betere kwaliteit, draagt u bij aan de toekomst van mode met een zuinigere en doelbewustere aanpak: met de ‘slow fashion’ capsule wardrobe kiest u voor minimalisme en roept u ‘fast fashion’ een halt toe.
...
Minimaliseer tot een klein aantal items per seizoen: een netjes geordende kledingkast werkt niet alleen bevrijdend, maar scheelt u ook een hoop tijd in onderhoud en verzorging: in een mum van tijd zijn uw kleren weer opgefrist, perfect gladgestreken en zien ze er op hun best uit! De garderobecapsule is speciaal ontworpen met het oog op een vlottere en aangenamere beleving van uw dag, helemaal in lijn met de stijl van Laurastar.
...