U ligt elke avond en nacht te woelen in bed. U doet geen oog dicht. U wordt er letterlijk en figuurlijk moe van. Het irriteert u. U wordt slechtgezind. Aan de ontbijttafel kunt u nog niet helder nadenken. En naarmate de dag vordert, droomt u alleen nog maar van dat kussen dat op u wacht. We geven u graag vier eenvoudige en nuttige tips om weer als een roosje te slapen!
...

Kom tot rust

Zoals u weet hebben koffie en alcohol een stimulerende werking. Wanneer u ze ‘s avonds nuttigt, gaat uw slaapkwaliteit er alleen maar op achteruit. Maar daar blijft het niet bij! We raden u aan om cafeïne en energiedrankjes na de middag te verminderen of zelfs te vermijden. Ze onderdrukken namelijk het gevoel van vermoeidheid waardoor ze de kwaliteit en de duur van de slaap verstoren. Suiker, stress, een intense fysieke activiteit of een te zware maaltijd hebben hetzelfde effect. Maak u minstens 3 uur op voorhand klaar om te gaan slapen: vermijd alcohol, eet vroeg en licht om de maaltijd te verteren, kies na twaalf uur ‘s middags voor cafeïnevrije koffie, ook al is die niet helemaal cafeïnevrij, en geef de voorkeur aan kruiden- en rooibosthee.
...

Zorg voor een avondritueel

Neen, rituelen zijn niet alleen voor kinderen. Als ze voor hen werken, waarom zouden ze dan ook voor u niet kunnen werken? Ze zorgen voor structuur, brengen rust en geven een veilig gevoel. Ze bereiden u voor op de nacht. In stappen. Laat de drukte even links liggen. Neem een moment voor uzelf. Niet te laat. Neem de tijd om uw hoofd leeg te maken na een drukke dag. Ontspan in een warm bad, met essentiële olie van lavendel om u te helpen ontspannen, of kamille om u te helpen in slaap te vallen. Probeer ook op regelmatige tijdstippen naar bed te gaan. Zo traint u uw biologische klok. En kies niet voor uw smartphone met blauw licht, maar voor een goed boek. Een verhaaltje en naar bed. Zoals uw kinderen!
...

Zorg voor een donkere ruimte

Het lijkt vanzelfsprekend, maar we vergeten het soms. Duisternis is essentieel voor een goede slaap. Onbewust zijn uw hersenen gevoelig voor licht, zoals een straatlantaarn, een felle wekker of een lampje. Als u zich op het verkeerde moment blootstelt aan licht, kan dat uw natuurlijke cyclus totaal verstoren. Doe uw rolluiken dus naar beneden. Kies voor jaloezieën of hang verduisterende gordijnen voor uw ramen. Slaap met een masker indien nodig.
...

Zorg voor een aangename slaapomgeving

Een goed bed is van cruciaal belang voor een goede nachtrust. Comfortabel, uiteraard. Maar ook gezond. Net zoals de slaapkamer. Zorg dat het niet te warm is in de kamer, 18°C is perfect. Verlucht de kamer voordat u gaat slapen. Ontsmet regelmatig matrassen en kussens als u last heeft van een allergie voor huisstofmijt. Gebruik hiervoor de IZZI stoomreiniger en zijn hygiënische DMS-stoom. Tot slot, verschoon en was uw beddengoed elke week, op 60°C voor een goede hygiëne.
Nu bent u helemaal klaar om rustig te slapen. Droom zacht.
...

IZZI ontdekken