Kleding langer dragen, minder impulsaankopen, kwaliteit boven kwantiteit kiezen, belang hechten aan de herkomst van de artikelen die u koopt en aan de manier waarop ze zijn gemaakt. Dat is de huidige trend genaamd slow fashion: duurzaam, ethisch, verantwoordelijk en bovenal... veranderend!Een nieuwe bril, een nieuwe invalshoek

Een andere aanpak van de wereld, met meer verantwoordelijkheid, ethischer en met meer zorg voor het milieu, is mogelijk. Bij Laurastar geven we de voorkeur aan bestendige strijksystemen die intensieve testen ondergaan en vechten we tegen de geprogrammeerde veroudering. Onze DMS-stoom is een verjongingskuur voor kleding en beschermt stoffen, zelfs de meest delicate. Wij hechten belang aan de waarden kwaliteit, nauwkeurigheid en esthetiek. Bovendien zorgen we voor de wereld en zijn ontwikkeling.

De slow fashion kenmerkt zich door een globale aanpak van duurzame (her)waardering van bronnen en personen. Bepaalde kringen zijn al lang overtuigd van de vintageklasse van de mode en van de filosofie van de 3 R's: reduce, reuse en recycle voor een verbetering van de consumptie. De slow fashion verandert de kijk van consumenten en zorgt ervoor dat zij deze verandering inzetten. Door zin te geven aan hun keuzes, ze te verrijken met een globalere, zelfs circulaire visie.

Slow fashion, de toekomst van de mode?

We moeten constateren dat onze westelijke samenlevingen een bepaald materialisme bezitten, wat bijvoorbeeld naar voren komt uit de verzameling van kledingstukken die nauwelijks worden gedragen. Volgens een onderzoek van het instituut McKinsey uit 2017 koopt de inwoner van geïndustrialiseerde landen 60% meer kleding dan in 2000 en bewaart kleding twee maal minder lang. Het lijkt dus interessant om zich te richten op de slow fashion, een soort behoefte om dingen weer waarde toe te kennen, om terug te keren naar meer evenwicht in ons verbruik.

Slow fashion wordt een goede toekomst toegeschreven, want deze vorm van mode is eco-compatibel: ecologisch EN zuinig. De omzet van de tweedehandsmarkt zou in 2028 die van de fast fashion voorbij moeten gaan, volgens het rapport van ThredUP van 2019. Mooie perspectieven die passen bij de verwachtingen van de consumenten van vandaag en morgen inzake de mode.
Homepage article right image

10 kleine stappen om een slow fashionist(a) te worden

Video1
 1. Bestand zijn tegen uitverkoop, tegen de huidige mode en tegen impulsaankopen.
 2. Voor kwaliteit kiezen in plaats van kwantiteit en alleen artikelen kopen die ten minste dertig keer gedragen worden.
 3. De voorkeur geven aan tijdloze kleding en tweedehandskleding: zowel voor de stijl als voor de kwaliteit.
 4. Kleding verzorgen door het aantal keer wassen of de wastemperatuur te verminderen, net als het aantal keer stomen.
 5. Belang hechten aan de oorsprong van de producten die we kopen, aan de werkomstandigheden en het loon van de personen die de producten maken en aan de producten die voor de productie worden gebruikt.
 6. Etiketten bestuderen en de voorkeur geven aan materialen die het milieu respecteren, zoals biologisch katoen of linnen.
 7. Zich bewust worden van de ecologische voetafdruk van ons shopgedrag, net als de iconische Emma Watson die deze quiz ontwikkelde waarmee de fashion footprint kan worden berekend. Deze is bewerkt door thredUP, een Amerikaans bedrijf in de online verkoop van tweedehandskleding.
 8. De verhuur van kleding zoals avondkleding, dat is pas slim! Net als uitlenen aan vrienden en vriendinnen!
 9. De voorkeur geven aan kleine, onafhankelijke ontwerpers, maar ook aan alternatieve distributeurs, kringloopwinkels, magazijnen en andere winkels in tweedehandsspullen.
 10. Investeren in merken die zich inzetten voor een duurzame ontwikkeling.

De 4 principes van Laurastar voor de slow fashion

Video1
 1. Repareren: de producten van het merk zijn ontwikkeld om en hele generatie mee te gaan. Laurastar heeft een programma tegen de geprogrammeerde veroudering en repareert de eigen producten minimaal gedurende 10 jaar. Alle onderdelen van onze apparaten worden gedurende deze periode bewaard zodat onderhoud en reparaties voor de lange termijn mogelijk zijn. Onze klanten geven bovendien aan dat de levensduur van hun Laurastar meerdere decennia bedraagt. Wij volgen het principe van de filosofie van de 2 R’s: repareren in plaats van vervangen (remplacer).
 2. Regenereren: al onze strijksystemen zijn uitgerust met de exclusieve Dry Microfine Steam (DMS) van Laurastar. De hoge kwaliteit heeft als effect dat de stoffen in een enkele beweging vernieuwd worden en de stoom versterkt de vezels en geeft ze weer volume. De kleding en in het bijzonder kleding die tweedehands is, krijgt weer volume en wordt verjongd, zodat kleding een tweede glans krijgen.
 3. Zuiveren en levendig houden: de zuiverende kracht van de DMS-stoom maakt het ook mogelijk kledingstukken te luchten en effectief te verfrissen, waarbij geurtjes verdwijnen en de wasfrequentie of wastemperatuur kan worden verlaagd. Zo behouden de stoffen hun kwaliteit en wordt de levensduur verlengd.
 4. Beschermen: wie heeft het niet ervaren: een kledingstuk dat is mishandeld door een slecht gedoseerde warmte, een gloednieuwe top met een tragische strijkafdruk, een gekrompen trui door het gebruik van een onjuist product. Dankzij de beschermzool van de strijksystemen van Laurastar bent u er zeker van dat uw stoffen, zelfs de meest delicate, beschermd zijn.
Video1