Regelmatig niezen, loopneus, prikkende ogen, moeite om te ademen of zelfs vermoeidheid… U bent misschien allergisch voor mijten! Deze piepkleine spinachtigen, die met het blote oog niet kunnen worden waargenomen, dringen steeds meer onze levensruimtes binnen. Inderdaad, 90% van het stof bestaat dan ook uit mijten en ze zijn de belangrijkste veroorzakers van allergieën aan de luchtwegen. Ontdek in dit artikel hoe u de verspreiding van mijten kunt tegengaan en allergieën kunt vermijden.

Hoe herken ik een allergie aan de luchtwegen?

Bijna 30% van de wereldbevolking lijdt aan allergische aandoeningen, bijna 10 keer meer dan in de jaren zestig1. Allergieën staan dan ook 4e op de wereldranglijst voor chronische ziektes van de WHO. In 2050 kan 50% van de bevolking ermee te maken krijgen.

Homepage article right
    image
Oorzaak van deze verstoring van het immuunsysteem: een slechtere tolerantie van ons lichaam voor ogenschijnlijk ongevaarlijke substanties, zoals bijvoorbeeld stuifmeel. Bijna de helft van de allergieën wordt veroorzaakt door mijten, die 90% van het stof uitmaken en onze leefruimte veroveren.

De belangrijkste symptomen van een allergie voor mijten zijn regelmatig niezen, loopneus of verstopte neus, jeuk, tranende of rode ogen, benauwdheid op de borst, kortademigheid, hoesten, piepende ademhaling, vermoeidheid en moeite om zich te concentreren. De ontstekingen kunnen leiden tot astma, conjunctivitis, rhinitis of zelfs eczeem.

Lamarque Article 1

Waarom hebben we meer last van allergieën aan de luchtwegen?

De omgeving waar we in leven speelt een belangrijke rol bij de vraag waarom er zoveel meer allergieën zijn in zo’n kort tijd. Onze moderne en steeds beter geïsoleerde gebouwen zijn ironisch genoeg de ideale plek voor de ontwikkeling van allergenen, vooral mijten, want ze worden minder geventileerd en steeds meer verwarmd.

Over het algemeen wordt men overgevoelig voor mijten als een concentratie van 100 mijten per gram stof wordt bereikt. Weet dat de helft van de woningen deze waarde overschrijdt.

Allergieën, die het hele jaar door kunnen opspelen, komen vaker voor in het koude seizoen, vanwege de verwarming die vaak aanstaat en een slechte luchtcirculatie die de verspreiding van mijten bevordert.

In onze bedden leven tot wel 2 miljoen mijten

Mijten nestelen zich daar waar de mensen leven, want ze voeden zich met microdeeltjes van de huid en het haar, die we de hele dag en nacht door verliezen. De slaapkamer en vooral het matras, de kussens en de dekens zijn een ideale plek. Ze vinden hier warmte, dode cellen in overvloed, vochtigheid en donkere plekjes. In een kussensloop, die een week daarvoor is gewassen, zitten tot 200 keer meer bacteriën als in de gootsteen van de keuken…

Homepage article right
    image
Deze micro-organismen koloniseren net zo graag, sofa’s, gordijnen, beklede stoelen en meubels, knuffeldieren, tapijten en vloerbedekking, alle plekken waar stof zich kan ophopen.

Hoe kan ik stofmijtallergieën voorkomen?

Een eenvoudige oplossing om deze invasie te stoppen is alle stoffen oppervlakken uit huis halen. Deze radicale manier is nog al moeilijk te bewerkstelligen, want dit neemt toch wel heel veel comfort weg. Een regelmatige en grondige reiniging is daarom beter als eenvoudige oplossing en dit is een efficiënte manier om stof niet overal te laten ophopen. Met name:
 • Ventileer iedere dag alle kamers en vermijd vochtigheid
 • Was lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken één keer per week, op 60°C, minstens 30 minuten
 • Was gordijnen regelmatig
 • Hang beddengoed en tapijten buiten in de zon, want mijten verdragen geen zonlicht
 • Vermijd tapijt of maak deze regelmatig schoon
 • Stoom matrassen en tapijten 1 à 2 keer per week
 • Vermijd zoveel mogelijk open meubels
 • Stof iedere week het huis
 • Vermijd een opeenstapeling van spulletjes die nergens voor dienen
 • Maak alle afwasbare oppervlakken schoon
 • Desinfecteer regelmatig knuffeldieren en speelgoed

Natuurlijke behandeling tegen stofmijtallergieën

Alle mijten uit onze kleding en leefruimtes verwijderen is vrijwel onmogelijk. Maar we kunnen wel hun aanwezigheid sterk afremmen! De stoom Dry Microfine Steam (DMS) van Laurastar is een efficiënte en natuurlijke manier gebleken om alle oppervlakken te desinfecteren, zonder de schadelijke gevolgen van chemische producten op onze gezondheid en het milieu.

Homepage article right
    image
Laurastar heeft strenge tests uitgevoerd bij onafhankelijke ISO 17025 gecertificeerde laboratoria. De resultaten bevestigen dat deze exclusieve stoom 100% van de mijten verwijdert in enkele seconden. De hele fijne en krachtige stoom dringt de stoffen binnen met een snelheid die tot 129km/u kan gaan. Onder druk gebracht wordt de stoom uitgestoten en bereikt een temperatuur tot 160°C. één enkele beweging is voldoende.

De DMS is een betrouwbaar alternatief om huis en kleding te desinfecteren. Een zachte manier waar geen chemische stoffen bij worden gebruikt.

Kortom: preventief handelen

Allergische reacties, die sinds een halve eeuw een constante stijging laten zien, zijn een verontrustend aandachtspunt geworden voor de wereldvolksgezondheid. Behandelingen verlichten of onderdrukken de symptomen, maar het ishoog tijd om dit probleem bij de bron aan te pakken.

Preventief handelen, door de verspreiding van mijten in onze leefmilieus te voorkomen, is een noodzaak geworden. En met eenvoudige handelingen, natuurlijke oplossingen en gezond verstand kunnen allergieën aanzienlijk worden verminderd.