Je ziet ze niet, maar ze zijn overal: microben. Ze maken deel uit van ons leven, en zijn zelfs nuttig voor ons. De aanwezigheid van bepaalde micro-organismen op gevoelige plekken kan echter wel schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Onze huizen zijn de ideale leefomgeving voor deze micro-organismen. Ze vinden hier alles wat ze nodig hebben om zich perfect te vermenigvuldigen: water, de ideale temperatuur en voeding in overvloed. Onze moderne woningen, die beter geïsoleerd zijn, weinig geventileerd en meer verwarmd worden dan voorheen, zijn de ideale plek om goed te groeien.

Wat zijn in onze huizen de grootste haarden van microben?

I.

De keuken

Het fast food voor microben is te vinden in de keuken. Micro-organismen vinden hier voeding in overvloed, maar ook vocht en warmte. Stilstaand water en opgehoopte etensresten in vaatwassers vormen een waar paradijs voor microben. Maar dat is nog niets vergeleken met koffiezetapparaten, wanneer deze niet regelmatig worden schoongemaakt. Inderdaad, afdichtingenaan de onderkant van de waterreservoirs blijven warm en vochtig, net als waterleidingen.

Ook snijplanken in de keuken zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën. Micro-organismen nestelen zich graag in de groefjes die door het mes in de plank zijn gemaakt. Ook in het poreuze hout van planken verstoppen ze zich graag. Op een vochtig oppervlak kunnen zich wel meer dan 1000 bacteriën ontwikkelen per cm2, vergeleken met 100 op een droog oppervlak.

Homepage article right image
II.

Kranen en douchekoppen

Op deze twee plekken groeien zoveel microben, dat ze een eigen hoofdstuk verdienen. Kranen en douchekoppen, die voortdurend worden doorgespoeld en hoofdzakelijk zijn bedoeld om mee schoon te maken, zijn niet de eerste plekken waar je aan denkt als het gaat om invasies van microben. En toch is bijvoorbeeld de legionellabacterie dol op kranen en douchekoppen, omdat het water tussen twee gebruiken door, stilstaand en lekker warm is.

Bewoners van hetzelfde huis raken bovendien de kranen meerdere malen per dag aan, waarbij ze onbewust talloze microben achterlaten en eraan worden blootgesteld.

Lamarque Article 1
III.

De badkamer

Interessant feitje: de wc is niet de meest vieze plek in huis. Volgens Dr. Germ (Dr. Microbe), de Amerikaanse micro-bioloog Dr. Gerba, wordt het toilet regelmatig schoongemaakt, juist vanwege de vrees voor microben.

Microben verstoppen zich overal: in lakens en handdoeken, sponzen, de tandenborstelbeker, vuile was, in de wasmachine en zelfs op uw tandenborstel. Handdoeken blijven nog lang nat nadat ze zijn gebruikt, waardoor het de perfecte plek is voor microben om zich te vermenigvuldigen en juist van hand tothand kunnen worden doorgegeven. De tandenborstel, die altijd vochtig is en zich vaak dichtbij de wastafel bevindt, is ook een perfecte broeiplaats voor bacteriën, net als de leidingen van vaatwassers en wateropvangbakken. Vuile was is minder problematisch wanneer het op de juiste manier apart wordt gehouden, en het niet te lang duurt voor het wordt gewassen.

IV.

Beddengoed, textiel, speelgoed en knuffels

Micro-organismen nestelen zich ook graag insofa’s, tapijten, in nog warme bedden en in (hoofd)kussens. In matrassen leven zo’n 2 miljoen mijten. Doordat huishoudtextiel niet vaak wordt gedesinfecteerd en kamers niet vaak genoeg worden gelucht, hoopt het stof zich op tussen de vezels, waardoor mijten zich hier kunnen nestelen.
Knuffels, die kinderen overal mee naartoe nemen en die in contact komen met elk type oppervlak dat mogelijk besmet is, bevatten een grote verscheidenheid aan micro-organismen. En vaak wordt plastic speelgoed niet regelmatig schoongemaakt of gedesinfecteerd. Dat geldt ook voor speelgoed van huisdieren, dat overal in huis terechtkomt en krioelt van de microben.

V.

Onze elektronische accessoires

U hoeft uw toetsenbord maar om te draaien om te zien hoe vuil deze is! Etensresten, dode huidcellen en stof hopen zich op in de kieren tussen de toetsen. Hetzelfde geldt voor uw muis, afstandsbedieningen en eigenlijk elk elektronisch apparaat. Studies tonen aan dat zich meer bacteriën bevinden op het scherm van een smartphone en vooral ook op het toetsenbord van een pc, dan op openbare toiletten. Doordat we met onze vingers op ons mobieltje tikken, laten we een laagje sebum achter, de vettige beschermlaag die door de huid wordt afgescheiden, wat bacteriën aantrekt. Deze verhuizen weer mee wanneer we onze telefoon naar ons oor en onze mond brengen, of deze in onze zakken of jassen steken of op tafel leggen. Voeding en warmte, meer is er niet nodig.

Homepage article right  image

We wassen onze handen meerdere malen per dag, maar we denken er niet aan om hetzelfde te doen met de voorwerpen die we dagelijks aanraken.

De verspreiding van micro-organismen in onze leefomgeving is een waar probleem aan het worden voor de volksgezondheid. Vandaag de dag heeft bijna 30% van de wereldbevolking last van allergieën (ten opzichte van 3,8% in 1968), waarvan de helft wordt veroorzaakt door mijten5. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staan allergieën tegenwoordig op de vierde plek van ziekten wereldwijd, na kanker, aids en hart- en vaatziekten.

Het wordt daarom tijd dat mensen wat meer interesse gaan tonen in het onderwerp en zich de juiste gewoonten eigen maken om de groei van micro-organismen, die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, zoveel mogelijk te beperken. Toch is schoonmaken soms niet voldoende. Voor desinfectie heb je chemicaliën nodig, die ook weer gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, of een temperatuur die hoog genoeg is om ze uit te schakelen. Daarom moet je de juiste middelen tot je beschikking hebben. Eén van deze grondige methodes is DMS-stoom.