Ongetwijfeld kent ook u iemand die een panische angst voor spinnen of insecten heeft. En dat terwijl ze zo onschuldig en ongevaarlijk zijn ... Toch kunnen sommige piepkleine insecten zoals bedwantsen, ook wel bed bugs genoemd, een echte plaag worden en uw woning of zelfs hele buurten binnendringen. In dit artikel vertellen we u wat bedwantsen zijn, hoe u ze kunt voorkomen en wat de beste manieren zijn om er vanaf te geraken.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen lijken op kleine appelpitjes: ze hebben de grootte en de vorm van confetti. Deze bruine insecten zijn 4 tot 7 mm groot en voeden zich met menselijk bloed. Ze komen enkel ‘s nachts tevoorschijn. Bedwantsen zijn vooral dol op het bed, dichtbij hun voedingsplaats en ideaal om zich te verbergen en te rusten.
Homepage article right
    image

De bedwants is een insect dat ‘s nachts actief is en gemiddeld 6 tot 24 maanden leeft. Het ontwikkelt zich in vijf stadia die telkens gekenmerkt wordt door een bloedmaaltijd. Een wants heeft dus vijf maaltijden nodig om volwassen te worden. Deze vervelende insecten planten zich snel en massaal voort (tot 500 eieren per vrouwtje). Bedwantsen zijn zeer resistent. Ze kunnen 1,5 tot zelfs 2 jaar zonder maaltijd overleven, op voorwaarde dat de omstandigheden (temperatuur, schuilplaats, enz.) gunstig zijn.

Er zijn twee soorten bedwantsen: de ene soort leeft in streken met een gematigd klimaat en de andere in tropische streken.


Tableau comparatif CTA Tableau comparatif

Lamarque Article 1

Wat verklaart de heropleving van bedwantsen?

Bedwantsen bestaan al duizenden jaren en dragen geen ziekten over. Sinds de jaren negentig zijn ze echter in veel ontwikkelde landen (Noord-Amerika, Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, enz.) aan een opmars bezig. Steeds vaker worden volledige gebouwen (appartementsgebouwen, hotels, bejaardentehuizen, ziekenhuizen, enz.) ermee geconfronteerd, en dan vooral in grote steden.

Wat is de reden hiervoor? Deze insecten verspreiden zich door passief transport. Als we bijvoorbeeld in een besmet hotel verblijven, kunnen we bedwantsen in onze bagage of op onze bezittingen meenemen en een nieuwe plaats besmetten. De toegenomen mobiliteit van de mens heeft er dus voor gezorgd dat bedwantsen zich sneller kunnen verspreiden. Ze kunnen zich ook in tweedehandsmeubelen bevinden en zo in een nieuwe woning terechtkomen.

Het verbod uit de jaren 90 op een aantal insecticiden die schadelijk zijn voor de gezondheid heeft ertoe geleid dat bestrijdingsmiddelen minder grondig zijn geworden. Bedwantsen hebben zich hierdoor sneller kunnen verspreiden.

Hoe weet u of u bedwantsen in uw woning hebt?

Eén van de grootste problemen met bedwantsen is dat ze zich heel goed kunnen verbergen. Het is moeilijk om ze te zien, vooral als ze jong en licht van kleur zijn. Bedwantsen zijn vooral 's nachts actief en verstoppen zich overdag op hun rustplaats, dicht bij het bed (nachtkastje, plint, lattenbodem, enz.), om te verteren, te groeien en eitjes te leggen.

Homepage article right
    image

Het controleren van de typische symptomen, zoals beten of rode vlekken op het lichaam, is een eerste preventieve maatregel die u kunt nemen om te controleren of er bedwantsen aanwezig zijn. Verder raden we u aan te controleren op bloedresten op de lakens of kleine bruine vlekjes op de latten van de bedbodem, de naden en plooien van de matras, de lijsten en poten van het bed, de hoofdeinden en het linnengoed in de ruimte. Deze vlekjes kunnen ook voorkomen achter schilderijen en plinten, in de kieren van muren, vloeren en meubels, onder sierlijsten, in stopcontacten, kasten, nachtkastjes en gordijnen. Dit vervelende insect laat zijn uitwerpselen namelijk achter, wat de donkere vlekken verklaart. Bij ernstige twijfel is het aangeraden om de expertise van een getrainde hond in te roepen om hun aanwezigheid vast te stellen.

Honden die bedwantsen opsporen zijn namelijk voor 95% doeltreffend. Dankzij hun natuurlijke reukzin kunnen ze zowel levende bedwantsen als hun eitjes vinden. Honden worden gebruikt om regelmatig te inspecteren als preventieve maatregel, of na een behandeling om te controleren of er geen bedwantsen meer aanwezig zijn.

Lamarque Article 1

Gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid

De beten van bedwantsen zijn duidelijk zichtbaar op de huid omdat het er vaak veel zijn. Ze komen vooral voor op de delen van het lichaam die de getroffen persoon tijdens het slapen onbedekt laat. De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Sommige personen reageren helemaal niet op een beet. Anderen kunnen ernstigere reacties krijgen, zoals netelroos of een hevigere allergische reactie. In de meest ernstige gevallen kunnen ze zelfs leiden tot bloedarmoede.

Hoewel ze geen ziektes overdragen, kunnen bedwantsen wel allerlei ernstige psychologische problemen veroorzaken, waaronder fobieën en angstgevoelens. Zo kunnen deze parasieten leiden tot een gevoel van walging en zelfs vervreemding wanneer u merkt dat uw woning erdoor getroffen is en u er niet makkelijk vanaf geraakt.

Hoe vermijdt u bedwantsen?

De bedwants volgt zijn gastheer overal en gebruikt hem/haar om zich razendsnel te verplaatsen en nieuwe plaatsen over de hele wereld te besmetten.

 • Het eerste wat u moet doen: Controleer tijdens uw vakantie steeds de kamer waar u verblijft: kijk naar de matras, kijk of er zwarte sporen van uitwerpselen naar de bedbodem, de naden van de matras, de plinten of de stopcontacten lopen.
 • Het tweede wat u moet doen: Als u terugkomt van uw reis, wast u de stoffen die tegen hoge temperatuur kunnen best op een temperatuur van 60 °C. De rest, en met name uw bagagekoffer, stoomt u met de DMS-stoom van Laurastar. Vergeet vooral de naden niet.
 • Het derde wat u moet doen: Controleer tweedehandsmeubelen of -kleding altijd op de aanwezigheid van dit vervelende ongedierte. Stoom vervolgens overal, tot in de kleinste hoekjes, met de DMS-stoom van Laurastar.

De DMS-stoom van Laurastar doodt bedwantsen in alle stadia (van eitjes tot volwassen insecten) in slechts vijf seconden (resultaten gecertificeerd door een onafhankelijk laboratorium). Het is dus een eenvoudige preventieve oplossing zonder chemicaliën.


Tableau comparatif CTA Tableau comparatif

Veel hotels, bejaardentehuizen en ziekenhuizen beschermen matrassen, bedbodems en zelfs kussens met hoezen tegen bedwantsen. Zo kunnen bedwantsen er zich niet meer nestelen of ontpoppen.

Hoe verwijdert u bedwantsen op natuurlijke wijze?

Nadat de aanwezigheid van bedwantsen en de ernst ervan door een getrainde hond is vastgesteld, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Een lichte plaag kan met natuurlijke oplossingen worden aangepakt, maar voor zware plagen schakelt u best een professional in.

Er bestaan verschillende chemische en mechanische oplossingen tegen bedwantsen, maar die zijn niet noodzakelijk 100% doeltreffend. Een combinatie van verschillende middelen is aangeraden om het effect te maximaliseren en van een aanhoudende plaag af te komen.

Homepage article right
    image

Chemicaliën behandeling

In het geval van een ernstige plaag is een behandeling met chemicaliën door professionele verdelgers een absolute noodzaak. Deze insecticiden verlossen u van de bedwantsen, maar zijn ook schadelijk voor de gezondheid. Een ander nadeel van behandelingen met chemicaliën is dat de eitjes van bedwantsen ertegen bestand zijn. Daarom moet de behandeling drie keer met tussenpozen van twee weken herhaald worden om er zeker van te zijn dat alle eitjes uitgekomen zijn en dat de bedwantsen geëlimineerd zijn.

Warmte

Warmte is de meest doeltreffende mechanische actie voor zowel preventie als bestrijding. Het is niet alleen veilig voor de gezondheid en het milieu, maar heeft ook het enorme voordeel dat het de eitjes van volwassen bedwantsen vernietigt.

Stofzuiger

Stofzuigen is ook een goede natuurlijke manier om van eitjes, larven en bedwantsen af te komen. Het is een uitstekende aanvulling op warmte. Vergeet wel niet om na het stofzuigen de buis en andere onderdelen van de stofzuiger schoon te maken en de zak goed af te sluiten en weg te gooien.

Invriezing

Invriezen op -20 °C geeft ook goede resultaten, hoewel dit uiteraard niet eenvoudig is. Het is moeilijk om grote hoeveelheden textiel en persoonlijke voorwerpen drie dagen lang tegelijk in te vriezen. Er zijn professionals die voor dit doel diepvriescontainers verhuren.

Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde bestaat hoofdzakelijk uit mineralen van silicium met gefossiliseerde diatomeeënskeletten en botten. De scherpe deeltjes snijden in het lichaam van alle kruipende insecten en doen ze binnen een paar dagen uitdrogen. Strooi het product aan het voeteneind van het bed en op de plaatsen waar de wantsen zich bevinden om het effect ervan te zien. Na 24 uur kunt u de aarde opzuigen en weggooien.

Samengevat zijn de juiste preventieve maatregelen en acties noodzakelijk wanneer u terugkeert van op reis, na een verhuizing, wanneer u oude meubels koopt of in geval van twijfel. Ze zijn een cruciale schakel om de strijd tegen bedwantsen te winnen en ze van de lijst van volksgezondheidsproblemen te schrappen.