Het gejaagde ritme van ons leven, waarbij alles vooral snel en efficiënt moet gaan, zorgt soms voor paradoxale gevolgen. Hoewel we meer chemicaliën dan ooit gebruiken voor onze hygiëne in het dagelijks leven, is het aantal allergieën aan de luchtwegen en infecties wereldwijd aanzienlijk gestegen in de afgelopen decennia

Het is van essentieel belang om de juiste basishygiëneregels na te leven, om u te beschermen en de verspreiding van microben tegen te gaan. Maar zowel in ontwikkelingslanden als in rijke landen is het niet voor iedereen een gewoonte of een verworven recht. Een aantal eenvoudige en natuurlijke regels worden nog vaak vergeten of verwaarloosd. Hier volgen een aantal fouten die vermeden moeten worden:

I.

De handen niet of slecht wassen

Het wordt ons al van jongs af aan verteld: om de verspreiding van microben te voorkomen is het heel belangrijk om regelmatig uw handen te wassen. Bijna 70% van de micro-organismen worden via de handen overgedragen, die vervolgens in contact komen met tal van voorwerpen, zoals deurklinken, toiletten, wastafels, etc. Bijna de helft van alle infectieziekten zou kunnen worden voorkomen door zorgvuldig de handen te wassen. Maar dan nog moet deze natuurlijke hygiënemaatregel correct en zo vaak mogelijk worden uitgevoerd: inzepen, wrijven, afspoelen, drogen.
Homepage article right
        image
II.

Gebrek aan goede lichamelijke hygiëne

Dit thema is helaas nog altijd actueel in de 21e eeuw. Waar sommige mensen douchen zien als een vervelend karweitje, hebben bijna 3 miljard mensen nog altijd geen toegang tot stromend water. Door uw haren, tanden en huid goed te verzorgen, voorkomt u niet alleen vervelende geurtjes, maar ook infecties en beperkt u hiermee de verspreiding van bacteriën.  Goed voor zichzelf zorgen is niet alleen een bron van welzijn voor lichaam en geest, maar het is ook een sociale vaardigheid.
Lamarque Article 1
III.

Overmatig gebruik van alcoholhoudende handgel

Desinfecterende gel maakt inmiddels onderdeel uit van onze dagelijkse gewoonten thuis of op openbare plekken, en wordt sterk aangeraden in de strijd tegen het overdragen van virussen en bacteriën. Het gebruik van deze producten is echter niet zonder gevaar. Hoewel alcoholhoudende handgel de micro-organismen op de handen doodt, kan het ook de natuurlijke huidbarrière aantasten en hormoonontregelende stoffen doorlaten, die een schadelijk effect op het lichaam hebben. Het verkeerd gebruiken van desinfecterende middelen, zoals bijvoorbeeld op een te groot oppervlak, kan ook vergiftigingen veroorzaken, vooral bij kinderen.
IV.

Het verwaarlozen van uw huis

Gaat u vaker dan een keer per week met de stofzuiger rond? Wordt uw toilet regelmatig gedesinfecteerd? Wordt het stof overal weg gehaald? Het huis schoonhouden staat niet meer op de lijst van belangrijke dagelijkse taken: daar is simpelweg geen tijd voor! En toch maakt ook het huishouden deel uit van essentiële preventieve maatregelen om de verspreiding van microben tegen te gaan. Onze woningen zijn beter geïsoleerd, worden meer verwarmd en minder geventileerd, wat zorgt voor gunstige omstandigheden voor de verspreiding van bacteriën en mijten. Ze zijn vaak in zulke grote aantallen aanwezig in beddengoed, knuffels, sofa’s, gordijnen, tapijten en kleding, dat ze de grenswaarde voor sensibilisatie overschrijden. Hiermee zijn ze verantwoordelijk voor de helft van alle allergische reacties.
V.

Bovenmatig gebruikmaken van chemicaliën zonder enige bescherming

Ons veelvuldige gebruik van chemische producten is een voorspiegeling van een smetteloze hygiëne.

Chemische producten zijn echter niet zonder gevolgen voor de gezondheid. Vergiftigingen, allergieën, ademhalingsproblemen en ziektes zijn risico’s die schadelijke moleculen in schoonmaakproducten met zich meebrengen of die hierdoor worden verspreid. Met name in medische en professionele omgevingen is dit een aanzienlijk probleem wanneer chemicaliën zonder voorzorgsmaatregelen en in grote hoeveelheden worden gebruikt.

Homepage article right
        image
Lamarque Article 1
VI.

Wassen op lage temperatuur 

Door te wassen op lage temperaturen, blijft de kwaliteit van de vezels weliswaar behouden, maar dat geldt ook voor de bacteriën, volgens een onderzoek van het beroemde Parijse Institut Pasteur. Om alle bacteriën te doden,moet men eigenlijk minimaal 30 minuten lang wassen op 60°C, zoals voorgeschreven door volksgezondheidsinstanties.
Het regelmatig naleven van deze simpele en natuurlijke hygiëneregels zorgt voor een aantoonbare impact op de preventie van infecties en de kwaliteit van onze leefomgeving. Het is van groot belang dat we het gebruik van chemicaliën zoveel mogelijk beperken, omdat ze op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Er bestaan tal van voordelige en milieuvriendelijke oplossingen. Eén daarvan is stoom. Stoom, dat al geruime tijd wordt gebruikt in de medische wereld, blijkt ook voor privé-gebruik een goed natuurlijk alternatief om textiel, kleding, oppervlakken, meubilair en voorwerpen te desinfecteren.
Ontdek de DMS-stoom van Laurastar