Hoe uw kleding te kiezen wanneer het koud is?

Het is niet altijd nodig om naar de fjorden in Noorwegen te gaan om het koud te hebben. Een paar dagen van lage temperaturen en een slechte kledingkeus zijn voldoende om te bibberen en klappertanden. Zodra de winter er is, moet u zich goed kleden. Hier zijn dan ook enkele adviezen om u goed te kleden wanneer het koud is!

Draag lagen over elkaar: de beste techniek om tegen de kou te vechten

Dat noemen we ook wel de uitechniek. Het principe? 3 fijne lagen zijn vaak effectiever dan één dikke laag! Dit zorgt er namelijk voor dat de lucht tussen elke laag als thermische isolatie kan dienen. Voor de eerste laag kiest u een kledingstuk dat strak om het lichaam zit en ventilerend is, zodat uw lichaamswarmte weg kan en tussen de andere lagen kan komen. Voor de tweede laag trekt u een trui of een blouse aan. Als u bang bent dat deze kledingstukken onvoldoende zijn om u te beschermen tegen de kou, kunt u nog een warm vest erbij dragen, van wol bijvoorbeeld, dat u gemakkelijk kunt openen of uit kunt trekken. Zo kunt u eenvoudig uw lichaamstemperatuur regelen. Kies uiteindelijk voor de derde laag een warme jas die voldoende ruimte biedt om over de andere lagen te worden gedragen. Kies indien mogelijk voor een winddicht materiaal. Er bestaat een groot verschil tussen de werkelijke temperatuur en de gevoelstemperatuur, en dit komt door de wind. Daarom moet u zich goed beschermen!
Homepage article right image
Deze techniek van meerdere lagen over elkaar effectief om u te beschermen tegen de kou, maar het geeft u ook de mogelijkheid om te voorkomen dat u het te warm krijgt omdat u een kledingstuk kunt openen of uit kunt trekken, laag na laag.

Bedek u helemaal en vergeet daarbij niet uw uiteinden

Het is erg belangrijk om uw uiteinden te beschermen. Voor de handen is een eenvoudig paar handschoenen vaak voldoende. Wanneer het erg koud is, kunt u ook onderhandschoenen dragen. Wanneer het koud is, heeft het bloed de neiging om de voorkeur te geven aan de vitale delen van uw lichaam, zoals het hart, en circuleert minder effectief door tot aan uw uiteinden. Bovendien staan uw handen en voeten vaak het meest bloot aan de kou, of omdat ze geen bescherming hebben, of omdat de bescherming onvoldoende is. Het resultaat is dat uw handen en voeten erg koud worden wat uw hele lichaam in trekt.
Homepage article right image
Het is mogelijk om meerdere paar sokken te dragen als de temperaturen heel laag zijn, maar pas dan wel op dat de voet niet te strak in de schoen zit waardoor het bloek niet meer kan circuleren. Kies goed uw winterschoenen. Idealiter zijn deze ondoordringbaar. Zo kunt u in de regen, sneeuw of op gesmolten sneeuw lopen zonder dat uw voeten doorweekt raken. Als de kraag van uw jas niet hoog genoeg is, bescherm dan uw hals met een sjaal. En vergeet als laatste niet uw muts! Wie is er nog niet bang geweest een oor te verliezen door de kou en de wind?

Kleed u naar gelang de temperaturen

Dit laatste punt wordt vaak genegeerd, maar is cruciaal om uw weerstand tegen de kou te verhogen. Het is niet nodig om u te warm te kleden wanneer de temperaturen zacht zijn. Als u meer aantrekt dan nodig is, went uw lichaam aan de warme temperaturen en is het niet meer bestand tegen de kou. Omgekeerd geldt natuurlijk ook: neem de tijd om u goed aan te kleden als het koud is! De uitechniek is daar erg handig voor. Als de temperaturen gedurende de dag variëren, kunt u een laag kleding uittrekken zodat u het niet te koud of te warm hebt.
Homepage article right image