Bacteriën zijn onze vrienden, want ze versterken ons immuunsysteem. Maar het zijn ook onze ergste vijanden! Ze profileren zich en we worden er dagelijks aan blootgesteld. Dit zijn de 5 vuilste voorwerpen die wij meerdere keren per dag aanraken. Dat vraagt om een serieuze aanpak!

1. Sponzen en doeken: feest in de keuken

Elke dag gebruikt u hem, die zachte spons waarmee u de afwas doet, de microvezeldoek die uw wasbak, uw werkblad, uw tafel weer laat glanzen. Maar in de realiteit zijn dat van alle voorwerpen in huis degene die een recordaantal bacteriën bevatten volgens een onderzoek van Scientific Reports. Dus als u dat nog niet doet: vernieuw ze, was ze, gooi ze weg! Daar profiteert de gezondheid van uw maag van, net als de hygiëne van uw maaltijden.
Homepage article right image

2. Tanden-borstels: een biodiversiteit om bang van te worden

Ja, de mondflora is rijk, heel rijk! Daarom poetsen we onze tanden en mond. Denk eraan om de tandenborstel die u een, twee of drie keer per dag gebruikt zorgvuldig uit te spoelen en om de resten tandpasta die er zo vaak nog op zitten, los te weken.
Homepage article right image

3. Deurgrepen: kom binnen, u bent niet alleen

De greep van de deur, kast, koelkast... Die pakt u zonder nadenken vast. U kunt uw elleboog wel proberen te gebruiken, maar dat is niet zo makkelijk! En toch, als u eens wist... De hygiëne van deze grepen gaat gepaard met de hygiëne van uw handen. Alles moet dus worden gereinigd, bijvoorbeeld met desinfecterende stoom, door handen te wassen en door uw gasten de zeep aan te bieden!
Homepage article right image

4. Afstands-bedieningen: nee, u zit niet alleen voor de televisie

Haalt u uw afstandsbediening ook wel eens diep onder de bank vandaan, tussen de pinda's en... tja...? U denkt vast niet bewust aan deze ongewenste gasten die zich tussen u en uw geliefde serie wringen: mijten, sporen, vet, en meer blijven op de knoppen plakken en glippen in de gleuven. Laat ze verdwijnen met een ontsmettingsmiddel, en snel!5. De handtas: een festival in het klein

In een tas vieren de microben feest! Als u er over nadenkt, dan stopt u daar regelmatig uw sleutels, smartphone en uw zakdoek in, vaak gebruikt omdat er geen prullenbak in de buurt is, en het feest kan beginnen! Behalve als u deze voorwerpen regelmatig één voor één reinigt. Voor de buitenkant van de tas geldt hetzelfde, want hij staat regelmatig op allerlei vloeren. Dus met uw stoomreiniger of uw ontsmettingsdoekjes: erin, erop en eronder!
Hygiëne is echt een dagelijkse uitdaging. Elk voorwerp is een potentieel nest van bacteriën, om maar te zwijgen over virussen. Bewust zijn van vuile voorwerpen om ons heen biedt de mogelijkheid om goede gewoonten aan te nemen. Als we al eens met 5 voorwerpen uit het dagelijks leven begonnen, dan is dat een goede start!